vasárnap, július 07, 2013

(Egyáltalán nem) keserű gondolatok



Ha arra a kérdésre keressük a választ: milyen finom a keserűgomba, akkor valójában arra kell válaszolnunk: miért eszünk gombát?

Idén június végén jó tíz napig nagy számban jöttek elő a keserűk a megszokott helyeiken, bükkösben. Más faj nem is nagyon lévén bőven jutott időm velük kísérletezni. Előjáróban annyit, hogy itt teljesen együtt nő a fehértejű keserűgomba (Lactarius piperatus) és a zöldülőtejű (Lactarius glaucescens), sokáig nem is tűnt fel, hogy két fajról van szó, csak az elkészítéskor jelentkező kékeszöld foltok miatt néztem jobban utána a helyzetnek.

Receptek ügyében részben a topicon kaptam tanácsokat, részben erdélyi ismerőseimtől. Az biztosnak látszott, hogy egy járható út van: a platnin sütés, szalonna csíkokkal és juh túróval. Nos, több próbálkozás után elmondhatom: nem lehet, de nem is kell másképp elkészíteni!

Tapasztalataim a következők. 1. Érdemes a sütés előtt a lemezeket lekapargatni, mert így még jobban eltűnik a keserűség. 2. A túró és a szalonna közül a szalonna a lényegesebb alkotó elem. Erdélyi cimborám, amikor meglátta a friss kalapokat, egyszerűen kivette a kezemből és már dobta is a platnira, csak úgy, egy-egy szelet szalonna csíkkal fedve: ők ezt otthon így eszik, s már hosszú évek óta nem volt ebben a csemegében része.

Ami a fogadtatást illeti: többen megkóstolták, s mindenki értékelte a különlegességét, fanyarságát, érdekes keserűségét.

A fenti módon elkészített keserű gomba ugyanis különleges ízélmény - olyan, amit nem is nagyon tudunk mihez hasonlítani...

... én pedig éppen ezért szeretek gombát enni, vagy még inkább elkészíteni a családomnak, barátaimnak: mert egy egészen új ízvilágot ismerhetünk meg belőle. Olyan ételeket, fogásokat tálalhatunk, ami kezdetben az újdonság, a későbbiekben a különlegesség élményét nyújtja vendégeinek.


3 megjegyzés:

nagypapi írta...

Pénteken nálunk is ez volt az uzsonna. Kitűnő étel!
Egy Szombathelyről a fővárosba költözött ismerősünk mindig nyúz, hogy vigyünk neki bármennyit, ő pörköltnek főzi.

nagypapi írta...

A bükkösön kívül 'megszokott' helye még a (gyertyános) tölgyes, és a kéttűs fenyőelegyes tölgyes is (pl. Őrség)

lilapereszke írta...

Veress Magda Gombáskönyvében is azt írja, hogy egyetlen igazán bevált elkészítési módja is igen egyszerű: a tepsiben vagy parázson való sütés.(A platnit kifelejtette :-)
Egy dolog viszont nagyon fontos, friss, fiatal példányokat szedjünk!!!! Bár szárazságtűrő gomba azért képes kiszáradni. Aminek a kalapja nem hófehér, széle nem aláhajló, nem érdemes felszedni, abból már nem lesz kellemes állagú és ízű gomba, vendéget meg Isten ments hívni rá :-)